Una mica d'HISTÒRIA

Al novembre del 1980 un grup de persones es van reunir en un local del carrer del Torrent per organitzar activitats per a la quitxalla.

Alguns dels membres havíen format part de la Corda i de l’antic CEP (centre excursionista Puig-reig) i es va crear una junta i uns estatuts que varen triar en Pere Barniol i Soca com a primer president del CquiE.

La primera activitat que es va dur a terme va ser la caminada a Cal Pallot, que s’ha mantingut fins a l’actualitat. Les activitats que la van seguir van ser de caire cultural participant en festes, organitzant cursets de monitors i de fotografia, organitzant un cros i sortides a muntanya, curs d’escalada o campionats d’escacs, … entre altres.

A l’any 1982 es va fer el primer curset d’esquí a Vallter 2000 i s’ha continuat fins ara però en altres estacions del Pirineu. En el transcurs dels anys s’ha introduit cursets per a la mainada, participació en curses socials, promoció de grups de competició i participació a diferents campionats, …

Una altra activitat important i que és la més antiga de la setena vegueria és la Caminada Popular que s’ha organitzat des de 1984. L’objectiu principal ha estat recuperar camins, animar a la gent a passejar pels nostres indrets i sobretot, gaudir del paisatge i donar a conèixer el patrimoni del poble.

Entre els diferents concursos que l’entitat ha organitzat i encara es duen a terme són el concurs de Pintura Ràpida i el de Fotografia que encara s’organitzen en festes assenyalades del poble. 

I com diu el nostre nom, Centre Quitxalla Escursionista, no hi podien faltar les excursions. S’han organitzat sortides a totes les muntanyes de Catalunya i de fora. S’ha participat en marxes de resistència, de regularitat, … obtenint podis. L’entitat disposa d’un rocòdrem per tal de millorar condicions esportives per als escaladors.

El CquiE va començar organitzant colònies d’estiu a l’any 1981 que es van dur a terme a Castellar de N’hug. Actualment es continuen duent a terme dins les activitats que l’Esplai organitza en l’anomenat Casal d’estiu,  (activitats diàries durant tot l’estiu). Darrerament  s’hi van incorporar les travesses per a noies i nois.

Al gener de 1983 es van començar unes sessions de projeccions per a fomentar l’excursionisme, i al llarg dels anys es va convertir en el Cicle de muntanya del Berguedà, junt amb altres entitats de la comarca.

Hi ha hagut altres activitats que durant la llarga història de CquiE s’han dut a terme: Festa social al Lladó, equip de futbol sala, neteja de boscos, organització d’un campionat de tennis-taula, el quinto, deu anys de duatló, campionat de volei platja, etc …

Com a última novetat destaca la creació de la secció de Trail running, amb un important nombre de corredors/es de muntanya participant en copes i campionats d’arreu del país. En aquesta secció s’ha creat la Pugo Regis Trail que és la cursa de muntanya de l’entitat.

Aquesta secció incorporarà en breu una escola per a promocionar joves atletes.